Köpa bostad i spanien

Att köpa bostad i Spanien är normalt en okomplicerad process, dock så är det av otrolig vikt att involvera en pålitlig mäklare och jurist för att vara helt säker på att du får rätt hjälp om något oväntat skulle uppstå. Här följer en kort guide som rör några av de viktigaste sakerna att ha i åtanke när ni ska köpa bostad i Spanien: 

 

Köpprocessen

När objektet eller tomten är bestämd och ni är överens om villkoren, måste bostaden/tomten säkras vilket kan göras genom ett privat kontrakt mellan de två parterna. Normalt betalas även 10 % av slutpriset vid detta tillfälle. För att fullfölja köpet måste även ett överlåtelsedokument skrivas på av båda parterna hos en notarius publicus. Dennes uppgift är att certifiera överlåtelsedokumentet som ett registrerat offentligt dokument.

 

AVGIFTER för en NotariE

Avgifterna för en Notarie betalas enligt vad som är lagstadgat; 80% av säljaren och 20% av köparen, om inget annat är överenskommet, även om det är vanligt att köparen betalar hela summan. Det är rekommenderat att vara i kontakt med en lokal jurist som även talar svenska, som kan assistera kring alla aspekter runt köpet. Juristavgifterna brukar ligga runt 1% av det totala priset för bostaden, och totalt brukar avgifterna för jurist och Notarien ligga på ca 1,5% av bostadens pris.

 

Mäklarkostnader

Mäklarkostnader varierar beroende på region och typ av bostad. I Costa del Sol förväntas säljaren stå för mäklarkommissionen. Kommissionen är vanligtvis en procentsats av försäljningspriset, även om det även är vanligt att ett fast pris sätts mellan mäklaren och säljaren. 

 

Skatter och avgifter 

Alla bostadsfastigheter i Spanien ska beskattas med en kommunal fastighetsskatt som dras via autogiro från ägarens spanska bankkonto.

Fastigheter som ägs av personer som inte är spanska invånare har även en schabloniserad skatt på inkomst av fastighet. Skatten deklareras på formulär 210 och betalas in på en bank, som är baserad på fastighetens taxeringsvärde (valor castral på spanska). 

Överlag, brukar skatter och juridiska avgifter direkt relaterade till bostadsköpet landa på runt 10-11% av den totala kostnaden. Självklart kan vissa undantag uppstå, varför det är bra att kunna konsultera med en jurist. 

 

Uppehållstillstånd

Om ni planerar att bo i Spanien i mer än 3 månader måste ni kunna redovisa en arbetsinkomst/pension/eget företag eller studera i privat eller offentlig skola, alternativt ha tillgångar som täcker för att försörja familjen. Kommer ni att vistas i mer än 6 månader i landet räknas Spanien som er hemvist då ni är här majoriteten av tiden, och ni blir då även skatteskyldiga i landet och ni måste redovisa er inkomster. Den svenska skattemyndigheten måste även meddelas. Ni måste även anmäla er till flera olika myndigheter i Spanien, som polisen, kommunen, skattemyndigheten, trafikmyndigheten och försäkringskassan.

 

Nie-nummer

Alla utländska personer som köper eller säljer bostäder i Spanien måste ansöka om ett NIE-nummer hos polisen, då dessa aktiviteter medföljer en skattskyldighet även om man inte är spansk invånare. 

 

Tänk på att lagar och regler kan ändras, och så även individuella omständigheter för varje person. Den här listan är endast sammansatt som en guide för att belysa vissa aspekter vid ett bostadsköp och ska inte fungera som ett juridiskt underlag. 

Vi hjälper dig att hitta ditt drömboende i Marbella området.

Lämna gärna kontaktuppgifter så hör vi av oss.

Ditt namn (obligatoriskt)

Din e-post (obligatoriskt)

Ämne

Kontakta mig på valt språk

Prisklass

Meddelande