8 STEG TILL DIN BOSTAD

Ungefär såhär går ett bostadsköp i Spanien till:

  1. Ni hittar en eller flera bostäder ni är intresserade av hos er lokala mäklarbyrå.
  2. Ni går på en eller flera visningar.
  3. När ni har hittat er drömbostad lägger ni ett bud som mäklaren förmedlar till säljaren. Det är vanligt att fastigheterna i Spanien ligger ute en längre tid, då det finns ett så pass stort utbud. Därför brukar det oftast finnas en prutmån på priset som bostaden annonseras för.
  4. När ni kommit överens om ett pris betalas en reservationsavgift (en slags deposition) på minst 3000 euro, för att objektet ska tas bort från marknaden under tiden då er advokat hjälper till att skaffa er ett NIE-nummer (om ni inte redan har ett), se så att allt står rätt till med fastigheten (formalia och besiktning exempelvis). När/om bostaden får klartecken skrivs ett köpekontrakt på av båda parterna. Skulle det vara så att advokaten anmärker på något kan ni antingen förhandla om priset eller dra er ur köpet, då depositionssumman även betalas tillbaka till er.
  5. I samband med kontraktskrivningen betalar ni själva handpenningen, vilken är 10% av slutpriset minus depositionen ni redan har betalat. I kontraktet skrivs även detaljerna in kring tid och plats då ni får tillträde till bostaden och då köpet slutförs.
  6. På tillträdesdagen träffas ni tillsammans med säljaren hos Notarien. Ni betalar den resterande summan av köpeskillingen och ni undertecknar nödvändiga dokument. Notarien skickar in de papper som ska till fastighetsregistret och bekräftar att affären är klar, och ni får nycklar till bostaden.
  7. De skatter och avgifter som tillkommer (exempelvis mäklararvode) gör att den totala kostnaden för bostaden brukar uppgå till ca 110-112% av det överenskomna priset.
  8. Det sista steget är att ni anmäler era kontonummer för att de fasta avgifterna för bostaden ska kunna dras automatiskt (som el, vatten, fastighetsskatt).

Grattis till er nya bostad! 

Vill ni få hjälp att hitta drömboendet?

Lämna gärna kontaktuppgifter nedan, så hör vi av oss till dig.

Ditt namn (obligatoriskt)

Din e-post (obligatoriskt)

Ämne

Kontakta mig på valt språk

Prisklass

Meddelande